Autolening

De autolening is zo’n lening waarvan  de kans erg groot is dat u ze op een zeker ogenblik zult moeten afsluiten. Wanneer we tegenwoordig naar het aantal mensen kijken die een auto kopen zien we immers dat ze er allemaal ook voor kiezen om voor deze aankoop een autolening af te sluiten. Een autolening is hierdoor in een mum van tijd een uitzonderlijk populaire kredietvorm geworden. Dit heeft er voor gezorgd dat heel wat kredietverstrekkers hun rente op de autolening zijn gaan herbekijken. Consumenten kunnen zich hier natuurlijk alleen maar gelukkig mee prijzen, want de autolening is tegenwoordig absoluut geen dure kredietvorm meer. We vertellen u in dit artikel graag alles wat u wenst te weten over de autolening.

Hoe werkt een autolening?

Een autolening is bijna altijd een gewone lening op afbetaling. De enige beperking die de autolening met zich meebrengt is dat het geld dat wordt toegekend altijd gebaseerd is op het aankoopbedrag van uw auto. U dient aan de bank met andere woorden altijd een bewijs van aankoop voor te kunnen leggen. De bank zal de auto als het ware financieren waarna u als kredietnemer maandelijks een stukje van het geleende bedrag moet afbetalen. Dit is echter niet alles. Naast het stukje dat u maandelijks van uw autolening aflost zult u immers ook kosten moeten betalen. Deze kosten (beter bekend als rente) worden toegevoegd aan uw maandelijkse aflossing en vormen de totale maandelijkse kostprijs van uw autolening.  Net zoals de meeste andere middelgrote leningen wordt een autolening doorgaans steeds afgesloten voor een termijn van ettelijke jaren. Let wel, hoe langer u er over doet om uw autolening terug te betalen, des te meer kosten u zult moeten betalen.

Hoe een autolening aanvragen?

Een autolening aanvragen is eigenlijk voor iedereen mogelijk. U kunt er voor kiezen om een autolening gewoon aan te vragen bij een fysieke bank of andere kredietverstrekker, maar het is eveneens mogelijk om uw autolening online aan te vragen. Voor welke mogelijkheid u ook kiest, eigenlijk is het alleen belangrijk om er rekening mee te houden dat uw autolening ook terugbetaald moet worden. De bank zal ook bij de autolening met andere woorden de zekerheid moeten hebben dat u financieel in staat bent om de lasten van deze lening te dragen. Ziet u hier geen problemen in, dan is het geen enkel probleem om een autolening aan te vragen. Let wel, zoals eerder in dit artikel reeds gezegd bent u wel verplicht om in het bezit te zijn van een document waaruit blijkt hoeveel de auto die u gaat kopen precies kost. Het bedrag dat u kunt lenen zal immers aan de hand van dit bedrag berekend worden.

Een autolening vergelijken

Alvorens definitief een autolening af te sluiten kan het nooit kwaad om deze even te vergelijken. Het vergelijken van een autolening is mogelijk door gebruik te maken van een berekening of simulatie. Deze zijn op het internet zeer populair en worden eigenlijk door iedere kredietverstrekker wel aangeboden. Een autolening vergelijken zult u waarschijnlijk in eerste instantie vooral doen om de kostprijs te vergelijken en hoewel hier niets mis mee is, dient u ook rekening te houden met de voorwaarden van een autolening. Ook de looptijd van de autolening in kwestie is steeds zeer belangrijk en kan een aanzienlijke invloed uitoefenen op de totale kostprijs. Zoals u ziet is een autolening vergelijken hoe dan ook altijd interessant.

Is geld lenen voor een auto interessant of niet?

Een belangrijke vraag die veel mensen zich tot slot nog stellen is of geld lenen voor de aankoop van een auto nu al dan niet interessant is. In de basis zou je kunnen stellen dat, dat niet het geval is. Dit heeft alles te maken met het feit dat een auto wordt aanzien als verloren kapitaal. Reeds van zodra je met je nieuwe auto de garage uitrijdt is deze namelijk reeds (aanzienlijk) in waarde gedaald. Dit gezegd zijnde is het dan ook nog maar zeer de vraag of je er wel goed aan doet om jouw zuurverdiende spaarcenten in een auto te investeren… eigenlijk ook niet!

Het is in de praktijk ook altijd de moeite waard om er rekening mee te houden dat een autolening een zeer concurrentiële lening is. De enorme concurrentie die er op deze kredietvorm wordt uitgeoefend zorgt er dan ook voor dat je in principe op deze manier altijd op zeer voordelige wijze geld kan lenen voor de aankoop van je nieuwe auto. In de praktijk is dit dan ook de belangrijkste reden waarom het merendeel van de mensen er voor kiezen om toch niet hun eigen kapitaal in een auto te investeren, maar er gewoon voor te lenen. Hoeveel rente er dient te worden betaald voor de autolening is uiteraard wel steeds afhankelijk van het moment waarop de lening wordt aangevraagd.