besparen op water

Besparen op water

Wie op zoek is naar een mogelijkheid om geld te besparen doet er goed aan om even het waterverbruik in de woning onder de loep te nemen. Wanneer we alle jaarlijkse kosten even bij elkaar zouden leggen zouden we opmerken dat ook water met flink wat geld kan gaan lopen.

Hoeveel water u verbruikt is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Waarbij we niet iedere factor kunnen oplossen. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat een gezin met drie kinderen veel meer water zal verbruiken dan wanneer iemand alleen in een huis woont. Hier kunt u op zich weinig aan veranderen, maar er zijn zaken waar u wel rekening mee kunt houden. We vertellen er u in dit artikel graag meer over.

Besparen op water in de keuken

De keuken is natuurlijk een plaats waar in huis waar er heel wat water wordt gebruikt. Op het eerste zicht kan het er naar uitzien dat u dat verbruik niet of nauwelijks kunt beperken, maar niets is minder waar.  Wanneer we gaan afwassen hebben we een aardige hoeveelheid water nodig.

Vaak kiezen mensen er voor om meer dan één keer per dag af te wassen, bijvoorbeeld na het middageten en ’s avonds, maar dat wil wel meteen zeggen dat u twee keer flink wat water verbruikt. Uw afwas verzamelen en één keer aan het einde van de dag afwassen kan een zeer goede manier zijn om water te besparen. Mensen die gebruikmaken van een afwasmachine dienen er rekening mee te houden dat deze veel meer water verbruiken dan wanneer u gewoon zelf zou afwassen. Ook het gebruik van een afwasmachine zoveel mogelijk beperken kan dus een zeer interessante mogelijkheid zijn om water te besparen.

Besparen op water in de badkamer

In de badkamer wordt meer dan waarschijnlijk het meeste water verbruikt. We gaan er naar het toilet, wassen er onze handen, nemen er een bad of een douche, etc. Ook hier lijken de mogelijkheden om te besparen op water op het eerste zicht wat miniem, maar wanneer we er dieper op ingaan zult u merken dat u door rekening te houden met enkele tips snel water kunt besparen in uw badkamer. Neem nu bijvoorbeeld het verschil tussen een bad en een douche.

Wanneer we een bad laten vollopen bevindt er zich normaal bijna het dubbele in van het water dat we gebruiken om ons te douchen. Sterker nog, heel wat mensen nemen nog een korte douche nadat ze in bad zijn geweest waardoor er nog eens extra water wordt verbruikt. Het nemen van een bad zou u omwille van deze reden zoveel mogelijk moeten proberen beperken. Het kan bijvoorbeeld een leuk idee zijn om enkel in het weekend in bad te gaan en tijdens de gewoon gewoon een douche te nemen. U zult merken dat dit een groot verschil kan teweegbrengen op uw eindafrekening.

Een andere mogelijkheid om te besparen op water is door even stil te staan bij de werking van uw toilet. De tijd dat een toilet altijd beschikte over één enkele drukknop of trekker is voorgoed verleden tijd. Er zijn vandaag de dag verschillende toiletten op de markt die zijn uitgerust met twee knoppen waarbij de hoeveelheid water die wordt gebruikt om door te spoelen tussen de beide knoppen aanzienlijk verschilt. Op deze manier verspilt u niet onnodig water, en aangezien we er vanuit gaan dat u, uw toilet toch wel enkele keren per dag gebruikt kan ook dit een grote invloed hebben op uw eindafrekening.

Besparen op water in de tuin

Tot dusver hebben we enkel en alleen naar de mogelijkheden gekeken om te besparen op water in uw woning, maar ook in uw tuin kunt u besparen op water. Heel veel mensen maken nog steeds gebruik van leidingwater om hun planten water te geven, maar waarom niet kiezen voor regenwater? Regenwater komt uit de lucht gevallen en is helemaal gratis terwijl u voor leidingwater jaarlijks aardig wat geld neertelt. Het installeren van een regenput, of indien u niet over die mogelijkheid beschikt een regenton, is in ieder geval een zeer interessante mogelijkheid om het verbruik van leidingwater in uw tuin terug te dringen tot het absolute minimum.

Conclusie

Als enige conclusie kunnen we stellen dat besparen op water eigenlijk vrij eenvoudig is. Daarnaast is het niet zo dat besparen op water er meteen voor zal zorgen dat uw levensstandaard er op achteruit gaat, in tegendeel. Door te besparen op water kunt u geld overhouden om andere leuke dingen mee te doen of van te kopen.

Beperk u tijdens uw zoektocht naar mogelijkheden om te besparen op water ook niet alleen tot de mogelijkheden binnenshuis, maar neem bijvoorbeeld ook eens uw tuin onder de loep. Het installeren van een regenput of plaatsen van een ton voor het opvangen van regenwater kan het verbruik van leidingwater in uw tuin immers tot een absoluut minimum herleiden, en ook dat zal terug te zien zijn op uw waterfactuur.