cryptocurrencies

Cryptocurrencies

Kennismaking met cryptocurrencies

Cryptocurrencies of digitale valuta’s kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. ’s Werelds eerste cryptocurrency die op de markt is gebracht, namelijk Bitcoin, was in eerste instantie uiteraard bestemd om betalingen mee uit te voeren zonder dat er daarvoor vertrouwen moest worden geschonken aan een centrale partij.

Uiteindelijk is deze cryptocurrency uitgegroeid tot zoveel meer dan zomaar een (digitale) betaalmethode. Heel wat mensen die vroeg in Bitcoin hebben geïnvesteerd hebben inmiddels een zeer mooi bedrag verdiend. Wat is het verdere potentieel van cryptocurrencies en op welke manier kan ook jij er mogelijks (financieel) voordeel mee behalen? Je ontdekt het allemaal hier op deze pagina!

Wat zijn Cryptocurrencies? Cryptocurrencies zijn digitale valuta’s die in het merendeel van de gevallen gebruikmaken van een technologie die de blockchain noemt. Vaak wordt er zelfs gedacht dat elke cryptovaluta deze technologie gebruikt, maar dat is niet correct. Een bekend voorbeeld van een cryptocurrency die dat niet doet is bijvoorbeeld IOTA met haar MIOTA token.

Deze heeft er voor gekozen om gebruik te maken van een geheel eigen technologie welke luistert naar de naam ‘Tangle’. Cryptocurrencies kunnen worden verhandeld bij een gespecialiseerde cryptocurrency exchange, maar er bestaan in Nederland ook verschillende brokers. Bij deze partijen is het dan weer mogelijk om in te stappen in cryptovaluta’s met fiat-geld. Zo kan je meteen cryptocurrencies kopen met iDeal, een creditcard, etc.

Meer over Crypto

In eerste instantie is het zo dat cryptocurrencies (en dan met name Bitcoin) zijn ontstaan vanuit de ambitie om het beheer van het geld terug in de handen te kunnen leggen van de bevolking. Door de jaren heen zijn we namelijk geëvolueerd naar een financieel stelsel waarbij de macht van het geld bij de banken was komen te liggen. Op het ogenblik dat je geld op een bankrekening plaatst is het dan ook zo dat jij niet langer dat geld beheert, maar wel de bank waarbij het is ondergebracht. Op het ogenblik dat er sprake is van een financiële crisis waarbij de bank in kwestie omvalt kan dat er toe leiden dat jij jouw kapitaal (of een deel daarvan) komt te verliezen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Bovenstaande zou er voor moeten zorgen dat alle cryptocurrencies op de markt over een gedecentraliseerd karakter beschikken. Dat zou logisch zijn, maar in de praktijk is dit absoluut niet altijd het geval. Een bekend voorbeeld van een (deels) gecentraliseerde cryptocurrency is bijvoorbeeld de XRP-token van Ripple. Deze is op vlak van opzet vergelijkbaar met Stellar Lumens, maar heeft een veel gecentraliseerder karakter. Ondanks het feit dat een cryptovaluta die gecentraliseerd is dus zeker en vast bestaat kan deze veelal niet bepaald rekenen op de steun van de traditionele crypto community.

Welke cryptocurrencies bestaan er?

Sinds de lancering van Bitcoin op de markt zijn er ook heel wat andere cryptocurrencies verschenen. Het gaat hierbij om zogenaamde ‘altcoins’. Deze cryptocurrencies maken gebruik van een eigen blockchain of kunnen gebaseerd zijn op de blockchain van een reeds bestaand project. Een bekend voorbeeld is natuurlijk de blockchain van Ethereum. Verschillende projecten die deel uitmaken van de cryptomarkt zijn in eerste instantie ontstaan als een zogenaamde ERC20-token. Dit betekent dat hun token of cryptocurrency eerst is uitgegeven op de blockchain van Ethereum vooraleer onafhankelijk te worden. Een bekend voorbeeld van een dergelijk project is de eigen token van de cryptocurrency exchange Binance. Deze token luistert naar de naam ‘Binance Coin’.

Ondanks het feit dat verschillende cryptocurrencies die op de markt zijn verschenen over een zeer interessant platform of systeem beschikken moet het gezegd dat er ook heel wat projecten zijn opgericht zonder dat ze echt praktisch inzetbaar zijn. Van dergelijke projecten wordt verwacht dat ze na verloop van tijd zullen afvallen. Ondanks het feit dat een coin in principe niet failliet kan gaan is het wel zo dat het volume in die mate kan afnemen dat ze als het ware uitdooft. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je dan niet meer over een bepaalde positie beschikt in de cryptocurrency in kwestie. Is dat wel het geval? Dan is een aanzienlijk verlies nagenoeg onafwendbaar.

Zijn cryptocurrencies interessant om in te investeren?

Wie zeer vroeg in Bitcoin heeft geïnvesteerd en tijdens een piek van de markt (bijvoorbeeld aan het einde van het jaar 2017) heeft verkocht heeft met zijn (of haar) investering een enorm vermogen weten te realiseren. Dit maakt in één klap het enorme, financiële potentieel duidelijk waar je bij cryptocurrencies op kan rekenen. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat een investering in cryptocurrencies niet mag en kan vergeleken worden met het sparen van geld.

Op het ogenblik dat je instapt in een bepaalde cryptovaluta wordt je namelijk altijd (even buiten de stablecoins gerekend) blootgesteld aan een enorme volatiliteit. Dit betekent dat je investering inderdaad aanzienlijk in waarde kan toenemen, maar daar staat tegenover dat je ook met een behoorlijk verlies kan worden geconfronteerd. Omwille van deze reden wordt het dan ook altijd aangeraden om vooral met geld te investeren in cryptocurrencies dat je kan missen. Gaat het fout? Dan hoef je er je slaap niet voor te laten.

Voordelen van investeren in cryptocurrencies

Er wordt tegenwoordig steeds vaker in de media gesproken over cryptocurrencies. Dit zorgt er voor dat steeds meer mensen er ook interesse in gaan vertonen. Omwille van deze reden kan het interessant zijn om even goed na te denken over de verschillende voordelen waar je op kan rekenen op het ogenblik dat je gaat investeren in cryptocurrencies. Het gaat hierbij om de volgende voordelen:

  • Je kan binnen de kortste keren een zeer mooie winst realiseren;
  • Je bent echt zelf eigenaar van je cryptocurrencies en niet een centrale partij;
  • Investeren in cryptocurrencies is mogelijk voor iedereen, ongeacht het beschikbare budget;
  • Er kan een keuze worden gemaakt uit een groot aantal verschillende cryptocurrencies;

Ben jij eveneens van plan om te investeren in cryptocurrencies? In dat geval is het altijd een aanrader om te zorgen voor een voldoende gediversifieerde portefeuille. Gaat het fout met één van de verschillende tokens waarin je hebt geïnvesteerd? Dan hoeft dat niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat je hele portefeuille er drastisch onder te lijden heeft. Iedereen die investeert in cryptocurrencies zou in de basis uiteraard wel ten minste ook een stukje Bitcoin (BTC) moeten hebben.

Welke nadelen zijn er aan verbonden?

Het spreekt voor zich dat investeren in cryptocurrencies niet alleen maar potentiële voordelen met zich meebrengt. Hoe je het namelijk ook draait of keert, er zijn ook tal van verschillende mogelijke nadelen aan verbonden waar je rekening mee zal willen houden. Op moment van schrijven is de cryptomarkt bijvoorbeeld nog niet gereguleerd. Dit zorgt er voor dat er manipulatie op plaats kan vinden.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je als investeerder in cryptocurrencies niet kan rekenen op een bepaald  vangnet. Gaat het dus met andere woorden fout met je investering? Dan zal dat helaas als gevolg hebben dat jouw volledige investering (of toch in ieder geval een significant deel daarvan) in rook zal opgaan. Nogmaals, investeer dus altijd alleen maar in cryptovaluta’s met geld dat je kan missen.

Conclusie; zijn cryptocurrencies de toekomst of niet?

Het is natuurlijk nog maar zeer de vraag in weke mate cryptocurrencies ooit zullen kunnen rekenen op massa-adoptie. Dit gezegd zijnde heeft het verleden duidelijk gemaakt dat cryptocurrencies in de praktijk lang niet alleen maar gebruikt kunnen worden om digitale transacties mee uit te voeren, in tegendeel. Heel wat van deze tokens kunnen dan ook in aanmerking komen als investeringsobject.

Vooraleer te investeren in cryptocurrencies is het wel altijd van belang om voor jezelf duidelijk te stellen dat dit geen risicoloze belegging is, in tegendeel. Met een beetje geluk is het echter wel mogelijk om met jouw cryptocurrency holdings naar de toekomst toe een (zeer) mooi rendement te realiseren. Uiteraard zal dit afhankelijk zijn van de evolutie die de cryptomarkt in de komende jaren zal doormaken.