Persoonlijke lening

Op het ogenblik dat je van plan bent om een lening af te sluiten is het niet meer dan normaal dat je in eerste instantie rekening zal willen houden met de kostprijs die er aan het gekozen krediet is verbonden. Voor veel mensen is dit zelfs de belangrijkste factor bij het uitkiezen van een kredietvorm. Wanneer jij er zeker van wil zijn dat jouw krediet over een lage intrest beschikt is het altijd de moeite waard om in de richting te kijken van een persoonlijke lening. Deze kredietvorm is zeer lineair waardoor er weinig risico’s aan verbonden zijn (voor alle partijen). Hierdoor kan ook de intrest die er op wordt aangerekend zoveel mogelijk binnen de perken worden gehouden. Ben jij ook benieuwd naar de voordelen die zijn verbonden aan het afsluiten van een persoonlijke lening? In dat geval is het absoluut een aanrader om even  de informatie door te nemen welke is terug te vinden hier op deze pagina!

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een lening zoals we deze eigenlijk allemaal wel kennen. Niet voor niets wordt de persoonlijke lening binnen de financiële wereld dan ook aanzien als de meest klassieke lening op de markt. Bij een persoonlijke lening is het immers zo dat het bedrag dat u wenst te lenen in één keer wordt uitbetaald. Nadat u het bedrag heeft ontvangen begint u in principe meteen met het afbetalen van uw lening. Deze afbetaling vindt maandelijks plaats en bestaat uit een deel van het bedrag dat u heeft geleend alsook de kosten die onder de vorm van rente op dat bedrag worden aangerekend. De maandelijkse afbetaling loopt tot aan het einde van de kredietovereenkomst.

Kan er bij een persoonlijke lening afgeweken worden van de kredietvoorwaarden?

Zoals eerder in dit artikel reeds aangehaald is een persoonlijke lening een klassieke lening. Dit wil zeggen dat de inhoud van de kredietovereenkomst bindend is en er dan ook niet van kan worden afgeweken. Wanneer u toch afwijkt van één of meerdere voorwaarden die verbonden zijn aan de lening kan de bank u hiervoor een boete in rekening brengen. In het slechtste geval is de bank gerechtigd om het krediet direct stop te zetten en het nog af te lossen bedrag op te eisen. Hou er dus rekening mee dat u, uw lening op een correcte manier en volgens de voorwaarden van de overeenkomst afbetaald.

Is een persoonlijke lening duur?

Een persoonlijke lening is niet duur. Omwille van het feit dat er niet van de kredietvoorwaarden afgeweken kan worden is een persoonlijke lening zelfs behoorlijk goedkoop. Het zou het op één na goedkoopste krediet op de markt zijn, na de hypothecaire lening. Een persoonlijke lening is in ieder geval wel aanzienlijk goedkoper dan een doorlopend krediet.

De voor- en nadelen van een persoonlijke lening

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een persoonlijke lening af te sluiten zal je dus altijd kunnen vaststellen dat je daarbij kan rekenen op heel wat interessante voordelen. Welke voordelen dit nu precies zijn hebben we hieronder nog even in een handig en geknopt overzichtje geplaatst:

  • Een persoonlijke lening is een lineaire kredietvorm met beperkte risico’s;
  • De intrest op een persoonlijke lening ligt doorgaans erg laag;
  • Je kan een persoonlijke lening voor een groot aantal verschillende  doeleinden afsluiten;

Ondanks het feit dat er dus heel wat interessante voordelen zijn verbonden aan het afsluiten van een persoonlijke lening is het wel zo dat je niet blind mag zijn voor de potentiële nadelen die er aan verbonden zijn. Het is namelijk zo dat een persoonlijke lening net omwille van de strenge voorwaarden die er aan verbonden zijn lang niet voor iedereen geschikt is. Ben jij op zoek naar een kredietvorm welke over een meer flexibel karakter beschikt? In dat geval is kijken in de richting van een doorlopend krediet wellicht voor jou een stuk interessanter.

Conclusie

De persoonlijke lening is een lening voor kredietnemers die van begin tot eind willen weten waar ze aan toe zijn. De kredietnemer weet bij een persoonlijke lening welk bedrag hij heeft geleend en dus terug dient te betalen, hoeveel rente er op wordt berekend en op welke termijn deze terugbetaald dient te zijn. In principe kan een kredietnemer bij een persoonlijke lening dan ook nooit voor een verrassing komen te staan. Het enige waar u rekening mee dient te houden is het feit dat er niet van de voorwaarden van afgeweken kan worden, maar verder is een persoonlijke lening een zeer eenvoudige lening die min of meer voor iedereen geschikt is.