Hypothecaire lening

Wanneer u van plan bent om een eigen huis aan te kopen zult u daarvoor in de meeste gevallen een beroep willen doen op een zogenaamde hypothecaire lening. Een hypothecaire lening maakt het voor mensen die een huis willen kopen mogelijk om een groot bedrag te lenen. Het spreekt voor zich dat de bank echter een bepaalde waarborg wil hebben dat u in staat zal zijn om het geleende bedrag terug af te betalen. Hiervoor dient u niet alleen over een passend inkomen te beschikken, er zal u ook gevraagd worden om een pandrecht te verstrekken aan de bank. Wanneer u, uw hypothecaire lening niet meer kunt afbetalen heeft de bank hierdoor het recht om deze te verkopen.

Pandrecht

Het pandrecht is voor veel potentiële kredietnemers een element om het afsluiten van een hypothecaire lening te wantrouwen terwijl dat eigenlijk nergens voor nodig is. Oké, het kan misschien een wat oncomfortabel gevoel zijn dat de bank “zomaar” het recht heeft om uw huis te verkopen, maar dat kan niet zolang u blijft voldoen aan uw financiële verplichtingen tegenover de bank. Een hypothecaire lening betreft doorgaans een zeer aanzienlijk bedrag zodat het eigenlijk niet meer dan normaal is dat de bank een bepaalde zekerheid voor dat bedrag wil hebben. Stelt u zich eens voor dat iedereen een hypothecaire lening af zou kunnen sluiten zonder pandrecht… Binnen de kortste keren zijn onze banken failliet en moeten we er voor zorgen dat we zelf het geld dat we nodig hebben voor de aankoop van onze woning kunnen ophoesten…

Hoeveel kan ik lenen? 

Het bedrag dat u met een hypothecaire lening kunt lenen is sterk afhankelijk van uw inkomen. Wanneer u over een klein inkomen beschikt doet u er dan ook steeds goed aan om het te lenen bedrag zo laag mogelijk te houden. Heeft u bijvoorbeeld een bedrag nodig van 150.000 euro, maar heeft u zelf 50.000 euro liggen? Gebruik dan die 50.000 euro als eigen inbreng en verklein op die manier het te lenen bedrag naar 100.000 euro. Op deze manier heeft u een minder groot inkomen nodig, maar dient u ook minder af te betalen iedere maand zodat er minder financiële druk op uw schouders rust. Om te weten hoeveel u exact kunt lenen kunt u een zeer eenvoudige berekening maken. Banken houden er vandaag de dag veelal rekening mee dat u maandelijks zo’n 1000 euro van uw inkomen over dient te houden. Wanneer u met andere woorden voor de aflossing van uw hypothecaire lening 700 euro dient te betalen, dient u te beschikken over een maandelijks inkomen van 1700 euro.

Verschillende hypothecaire leningen

De tijd dat u op vlak van hypothecaire lening geen enkele keuze had is reeds enige tijd voorgoed voorbij. Er zijn anno 2011 verschillende hypothecaire leningen op de financiële markt terug te vinden die stuk voor stuk beschikken over hun eigen bijzondere voorwaarden. We onderscheiden bijvoorbeeld de standaard hypothecaire lening, maar ook de aflossingsvrije hypotheek, de spaarhypotheek, etc. Uiteindelijk hebben al deze verschillende hypothecaire leningen wel stuk voor stuk hetzelfde doen, en dat is het financieren van de aankoop van een eigen huis.

Conclusie

Een hypothecaire lening is natuurlijk een zeer interessante mogelijkheid om snel voldoende geld bij elkaar te hebben om de aankoop van een huis te financieren, maar anderzijds dient u er wel rekening mee te houden dat uw leven er drastisch door zal veranderen. U dient maandelijks  flink wat geld te betalen voor de afbetaling van uw lening, en daar komen ook nog alle andere kosten bij. Sluit een hypothecaire lening dan ook enkel en alleen af wanneer u er zeker van bent dat u over voldoende financiële middelen beschikt, en probeer het geleende bedrag door middel van een eigen inbreng (indien mogelijk) zo laag mogelijk te houden.