21 hypotheek

Tweede hypotheek

Het afsluiten van een hypothecaire lening is natuurlijk een grote stap. Maar wat wanneer u nood heeft aan een tweede hypotheek? Het afsluiten van een tweede hypotheek kan interessant zijn wanneer u een tweede woning wenst aan te kopen. Het spreekt echter voor zich dat er aan het afsluiten van een tweede hypotheek voorwaarden verbonden zijn. Voorwaarden die zo mogelijk nog strikter zijn dan de voorwaarden die verbonden zijn aan een eerste hypotheek. Ook de vorm die u kiest. Kiest u een aflossingsvrije hypotheek, of spaarhypotheek? Er zijn veel mogelijkheden bij de 2e hypotheek.

De voorwaarden die verbonden zijn aan het verkrijgen van een tweede hypotheek hebben vooral betrekking op het feit of u in staat zult zijn om de tweede hypotheek af te betalen. Hiervoor wordt niet alleen uw inkomen onder de loep genomen, maar ook de eventuele overwaarde van de eerste woning. We vertellen u in dit artikel graag meer over het afsluiten van een tweede hypotheek.

Kan ik een tweede hypotheek wel betalen?

De bank zal zich precies dezelfde vraag stellen wanneer u te kennen heeft een tweede hypotheek af te willen sluiten. In dit geval er zullen er twee verschillende zaken onderzocht worden. Allereerst is er natuurlijk de overwaarde van uw eerste woning. Het zal uw kredietaanvraag ten goede komen wanneer u aan kunt tonen dat de eerste woning over een bepaalde overwaarde beschikt.

Dit hoeft niet wanneer de eerste hypotheek reeds werd afbetaald, maar dat is veelal niet het geval. Het tweede waar men naar gaat kijken is het inkomen van de persoon in kwestie. Uw eerste woning mag dan wel over een bepaalde overwaarde beschikken. U dient er nog altijd rekening mee te houden dat het niet de bedoeling is dat er op die overwaarde aanspraak wordt gemaakt. U zult met andere woorden moeten kunnen aantonen dat uw inkomen voldoende toereikend is om een tweede hypotheek mee af te sluiten.

De rente op een 2e hypotheek

Wat de rente betreft ligt deze bij een tweede hypotheek doorgaans even hoog als bij een eerste hypotheek. Toch dient u hier aandachtig te zijn voor de bank of financiële instelling die de hypothecaire lening gaat verstrekken. Veelal wordt een tweede hypotheek immers zeer doelbewust bij dezelfde partij afgesloten als de eerste hypotheek.

De reden hiervoor is het feit dat, wanneer u er voor zou kiezen om de tweede hypotheek bij een andere bank of financiële instelling af te sluiten, deze wel een hogere rente in rekening zal brengen. Mochten er zich ooit problemen voordoen bij het afbetalen van de hypothecaire lening. Dan heeft de kredietverstrekker van de eerste hypotheek voorrang op de tweede zodat deze laatste eigenlijk achter het net vist.  Probeer er dus indien mogelijk altijd voor te kiezen om de tweede hypotheek bij dezelfde bank als de eerste hypotheek af te sluiten.

Alternatieven voor tweede hypotheek? 

Steeds vaker proberen mensen op zoek te gaan naar alternatieven voor een tweede hypotheek. Het afsluiten van een grote persoonlijke lening of zelfs een soms torenhoog doorlopend krediet wordt tot de mogelijkheden gerekend, maar zijn deze alternatieven wel interessant? Om maar meteen met de deur in huis te vallen, neen dergelijke alternatieven zijn niet interessant.

Wanneer u kiest voor één van deze twee kredietvormen zult u natuurlijk nooit zoveel kunnen lenen als met een hypothecaire lening. De kosten die op een persoonlijke lening en een doorlopend krediet worden aangerekend liggen echter flink hoger dan bij een hypothecaire lening.  Denk ook niet dat een grote persoonlijke lening of een groot doorlopend krediet sneller toegekend zal worden, want ook dat is vandaag de dag zeker en vast niet meer het geval.

Conclusie

Een tweede hypotheek afsluiten is perfect mogelijk. Uw kredietaanvraag valt of staat echter met de financiële waarborgen die u de bank kunt verstrekken. Beschikt u met uw eerste woning over een mooie overwaarde en heeft u een goed inkomen dat beide aflossingen dekt? Dan is er in principe geen enkele reden om aan te nemen dat een tweede hypotheek u zal worden geweigerd. We wensen u in ieder geval veel succes met de aankoop van uw tweede woning!