Lening op afbetaling

Als kredietnemer heeft u verschillende mogelijkheden om een lening af te sluiten. In de meeste gevallen zult u er willen voor kiezen om een lening op afbetaling af te sluiten. Een lening op afbetaling is vooral interessant omdat u de hoogste kosten aan het begin van de lening draagt. Naarmate de lening vordert en naarmate u ouder wordt, des te lager de kostprijs komt te liggen. Een lening op afbetaling is ook interessant omdat de kosten sowieso steeds binnen de perken worden gehouden en dat is anders wanneer u er bijvoorbeeld voor kiest om een aflossingsvrije lening af te sluiten. De kosten blijven dan gedurende de volledige aflossing gelijk terwijl u op het einde van de rit nog steeds gewoon het volledige bedrag moet afbetalen. In dit artikel gaan we graag dieper in op de lening op afbetaling.

Goedkoop

De lening op afbetaling is zonder twijfel de goedkoopste lening op de financiële markt. Wanneer we de kostprijs van bijvoorbeeld een persoonlijke lening gaan vergelijken met de kostprijs van een doorlopend krediet wordt al snel duidelijk dat het prijskaartje bij deze laatste aanzienlijk hoger ligt. Is dat een probleem? Dat hangt er een beetje vanaf. Wanneer u het liefst gewoon zo goedkoop mogelijk wenst te lenen is de kans groot dat een doorlopend krediet voor u geen optie is. Wenst u de maandelijkse kosten zo beperkt mogelijk te houden en vindt u het geen probleem dat na afloop van de kredietperiode het volledige bedrag nog moet worden afgelost? In dat geval is een doorlopend krediet misschien juist wel interessant. Zoals u ziet hangt de keuze van het type krediet vooral af van uw eigen wensen en verwachtingen.

Veilig

We moeten wel eerlijkheidshalve zeggen dat een krediet op afbetaling onder de vorm van bijvoorbeeld een persoonlijke lening erg veilig is. De meeste kredietnemers zien deze ook als een veiligere mogelijkheid om geld te lenen dan (om maar een voorbeeld te noemen) bij een aflossingsvrije lening. Bij een aflossingsvrije lening lost u immers niet af, maar betaalt u gewoon de hoge maandelijkse kosten. Op het einde van de rit moet u het geleende bedrag  dan ook in één klap terugbetalen en dat is lang niet voor iedereen mogelijk. Gelukkig biedt bijvoorbeeld een doorlopend krediet u wel de ruimte om de einddatum van uw krediet te verleggen, maar ook dat brengt natuurlijk opnieuw (hoge) kosten met zich mee.

Conclusie

Een krediet op afbetaling is de meest bekende kredietvorm op de financiële markt en dat heeft zo zijn reden. Het is algemeen bekend dat een lening op afbetaling u de meest optimale zekerheid biedt in combinatie met zo laag mogelijke kosten. Dit zijn dan ook meteen de twee belangrijkste redenen waarom zoveel kredietnemers er jaar na jaar voor kiezen om een lening op afbetaling af te sluiten. Hou er rekening mee dat de voorwaarden voor een lening op afbetaling niet noodzakelijk beperkter zijn dan voor een aflossingsvrije lening het geval is, maar de zekerheid die u krijgt is toch echt een zeer groot pluspunt. We wensen u in ieder geval veel succes met uw lening op afbetaling.