Spaarrekening

Een spaarrekening is sinds jaar en dag de belangrijkste en meteen ook populairste manier van sparen. Het is zeer eenvoudig, iedereen kan er op intekenen, er is vaak geen minimumbedrag aan verbonden en het is relatief veilig. Aan de andere kant is het wel zo dat de winst die u maakt op een spaarrekening niet bijzonder groot is. Er zijn verschillende spaarmogelijkheden op de financiële markt die u veel meer geld kunnen opbrengen, maar waar er ook meer risico aan verbonden is. Het is aan de spaarder om te beslissen of hij tevreden is met een laag, maar zeker rendement of dat hij toch een risico wil nemen en zo een hoger, maar ook lager rendement kan behalen. In dit artikel vertellen we u in ieder geval graag meer over de spaarrekening.

Hoeveel winst heeft u op een spaarrekening?

De winst welke u op een spaarrekening kunt behalen is afhankelijk van de financiële instelling waarbij uw spaarrekening zich bevindt. Daarnaast zijn er verschillende spaarrekeningen die een minimumbedrag vereisen, maar waarbij u ter compensatie kunt rekenen op een hogere rente. In principe bestaat de winst op een spaarrekening uit twee delen. Enerzijds is er natuurlijk de zogenaamde basisrente, maar daarnaast is er ook nog zoiets als de getrouwheidspremie. Mocht u enkel en alleen kunnen rekenen op een basisrente, dan zou niemand op zijn of haar spaarrekening meer kunnen krijgen dan 1,90% (Rabobank). De getrouwheidspremie zorgt er voor dat, dat percentage aanzienlijk wordt opgetrokken. Deze premie is echter afhankelijk van bank tot bank, en in de meeste gevallen ook van het type spaarrekening welke u afsluit.

Een spaarrekening met vast minimumbedrag

In principe wordt er voor een normale spaarrekening geen minimumbedrag gevraagd. Het staat u met andere woorden spaarder vrij om te beslissen welk bedrag u op uw spaarrekening plaatst. Er zijn echter ook spaarrekeningen die wel een minimumbedrag vragen. Interessant aan deze spaarrekeningen is dat u in ruil voor het minimumbedrag kunt rekenen op een hogere rente en getrouwheidspremie. Krijgt u op de standaard spaarrekening bijvoorbeeld slechts 1% rente, dan kan het zijn dat u op een spaarrekening met een vaste inbrengt 1,50% rente krijgt, etc. Vooral voor mensen die het geld toch “over” hebben is dit een zeer interessante manier om relatief veilig te sparen.

Welke voorwaarden zijn er verbonden aan een spaarrekening?

De voorwaarden die verbonden zijn aan een spaarrekening zijn afhankelijk van verschillende factoren. Vooral het type spaarrekening zal bepalend zijn voor de voorwaarden die er aan verbonden zijn. Algemeen gezien zijn er echter wel een aantal voorwaarden die telkens terugkomen. In de meeste gevallen worden er bijvoorbeeld beperkingen opgelegd wat betreft het opnemen van geld van de spaarrekening. Zo is het normaal niet mogelijk om geld van een spaarrekening rechtstreeks over te boeken naar een andere rekening, tenzij het een vaste tegenrekening betreft. In bepaalde gevallen kunt u voor het opnemen van een bedrag van uw spaarrekening ook een bepaalde kost moeten betalen en zult u gebonden zijn aan een maximum op te nemen bedrag over een bepaalde periode. Tot slot is het bij een aantal spaarrekeningen eveneens verplicht om een automatische incasso uit te latten voeren welke maandelijks een bepaald bedrag op uw spaarrekening stort.

Hoe veilig is een spaarrekening?

In principe is een spaarrekening de veiligste manier van sparen, maar er zijn uitzonderingen. De voorbije jaren hebben aangetoond dat uw spaargeld bij de grootbanken niet altijd even veilig staat. Wie een spaarrekening opent bij een privé bank zoals Crelan heeft daar geen last van, maar wie zijn geld spaart bij grote banken als Belfius, ING of BNP Paribas Fortis loopt wel steeds een bepaald risico (een deel van) zijn spaargeld kwijt te raken. Echt veilig sparen doet u dus met andere woorden bij een privébank, maar daar staat tegenover dat zij vaak iets minder rente geven op hun spaarrekeningen. Zoals altijd in de financiële wereld heeft veiligheid en zekerheid ook hier dus weer zijn prijs.

Conclusie

Een spaarrekening is een relatief veilige, eenvoudige en daarmee interessante mogelijkheid om geld te sparen.  Het is natuurlijk wel zo dat u geen grote winsten hoeft te verwachten bij een spaarrekening, maar daar staat tegenover dat de kans dat u, uw geld verliest ook zeer klein is. Wanneer u een spaarrekening wenst af te sluiten doet u er in ieder geval goed aan om de spaarrekeningen bij de verschillende financiële instellingen met elkaar te vergelijken zodat u er zeker van bent dat u een zo hoog mogelijke winst kunt behalen.