Termijnrekening

Er bestaan voor spaarders tegenwoordig heel wat verschillende mogelijkheden om geld te sparen. Deze mogelijkheden beperken zich niet alleen tot de korte termijn, maar ook sparen op lange termijn wordt op verschillende manieren mogelijk gemaakt. Natuurlijk is er een Tak 21 spaarverzekering die voor de meeste spaarders bijzonder interessant te noemen is, maar helaas vallen de rendementen op deze spaarvorm vandaag de dag vaak tegen. Wanneer u, uw geld voor een lange periode kunt missen en u een vaste rente belangrijk vindt kunt u er echter ook voor kiezen om een termijnrekening af te sluiten. Een termijnrekening biedt u vaak die zekerheid die u nodig heeft, vooral omdat uw geld voor langere tijd in handen van derden wordt gegeven. We vertellen er u in dit artikel graag meer over.

Wat is een termijnrekening precies?

Een termijnrekening wordt vaak in één adem genoemd met een spaarrekening. Eigenlijk is het achterliggende principe ook deels hetzelfde. Een termijnrekening is immers in de basis gewoon een spaarrekening, maar dan wel één die beschikt over een vaste looptijd. Een belangrijk verschil tussen een spaarrekening en een termijnrekening zit hem in de vrijheid waarover u beschikt. Bij een spaarrekening heeft u de mogelijkheid om uw spaargeld iedere dag af te halen, maar bij een termijnrekening is dat niet het geval. Sluit u een termijnrekening af voor een termijn van 8 jaar, dan kunt u 8 jaar uw geld met andere woorden niet gebruiken.

Hoeveel rente mag ik verwachten op een termijnrekening? 

Het is niet eerlijk om te zeggen dat enkel en alleen de rente op een spaarrekening of een Tak 21 spaarverzekering onder druk staat, want ook de termijnrekening heeft de laatste tijd rake klappen gekregen. Toch kunt u wanneer u er voor kiest om uw geld lang vast te zetten (10 jaar is zoals eerder reeds aangehaald de meest ideale looptijd)  veelal rekenen op een procent intrest per jaar extra. Voor de ene spaarder is dit extra procent meer dan welkom terwijl een andere spaarder daarvoor zijn geld niet zo lang zal willen vastzetten. Welke type spaarder u bent kunt u natuurlijk het beste zelf inschatten. Hoe dan ook is bij een termijnrekening altijd van toepassing dat, hoe langer u, uw geld vast zet, des te interessanter de rente wordt die u ontvangt.

Interessant of niet?

Eigenlijk moet iedere spaarder gewoon voor zichzelf zien uit te maken of een termijnrekening voor hem of haar interessant is. Heeft u niet veel geld op een spaarrekening staan waar u iedere dag aanspraak op kan maken, dan is een termijnrekening volgens onze bescheiden mening niets voor u. Heeft u echter een mooi bedrag spaargeld staan en wenst u nog een extra vorm van sparen af te sluiten, dan kan een termijnrekening wel opeens interessant worden. Wanneer u echt op een doordachte en diverse manier geld wenst te sparen kan het hoe dan ook interessant zijn om rekening te houden met de mogelijkheden van een termijnrekening. Heeft u slechts beperkte middelen voor handen, dan kunt u beter eerst wat geld op een gewone hoog rentende spaarrekening plaatsen.